ści nie był oparty o mięso. W ostatnich latach, wraz z szerszym otwarciem się naszego społeczeństwa na świat i pochodzące z niego nowości, również i w Polsce pojawił się trend do sięgania po inne sposoby odżywiania.
Jednym z nich jest chociażby kuchnia wegańska. W skrócie mówiąc jest to korzystanie z kuchni, w której wyeliminowane całkowicie zostały produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również takie jak chociażby jaja, mleko, masło, czy też miód. Przepisy wegańskie, podobnie zresztą jak przepisy wegetariańskie, korzystają za to z pełną mocą ze wszelkich produktów pochodzenia roślinnego. Osoby korzystające z takiej diety zachwalają smaczność posiłków, prostotę ich przygotowywania, a także lepsze samopoczucie, jakie przyniosła im zmiana sposobu odżywiania.
Ale żeby się o tym przekonać
Czy przepisy wegańskie to tylko sałatki i surówki, które mogą się szybko znudzić? Absolutnie, nie. Kuchnia wegańska jest prawdziwym bogactwem smaków, które zaskakują głębią i świeżością. Ale żeby się o tym przekonać, trzeba samemu spróbować. Niebanalne przepisy wegetariańskie i wegańskie znaleźć można na różnych stronach internetowych. Wśród nich są przepisy, które doskonale sprawdzają się na co dzień. Jedne są idealne na śniadanie, inne na wykwintny obiad czy kolację, a jeszcze inne na deserowe szaleństwo.
Mąki kasze ryże owoce warzywa -
Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie w dużej mierze bazują na produktach roślinnych. Mąki, kasze, ryże, owoce, warzywa - to ich podstawa. A czym się różnią? Przede wszystkim podejściem do produktów odzwierzęcych, jak mleko, miód, czy jajka. Kuchnia wegańska w zupełności z nich rezygnuje. Wegetariańska natomiast z nich korzysta. Wegetarianie zajadają się więc między innymi w tradycyjnych naleśnikach, weganie już ich nie jedzą. Podobnie jest z tak popularną w Polsce jajecznicą, czy twarogami.